Porselen Onleyler ve Aşınmış Dişler

Porselen inley ve onleyleri genelde vertikal boyut düşüklüğünde kullanıyoruz. Vertikal boyut; kişinin alt 1/3 yüz yüksekliğidir. Burun altı-çene ucu arası mesafedir. Bu mesafe özellikle gece diş sıkma, gıcırdatma alışkanlığı olanlarda, ya da çeneler arası, dişler arası kapanış problemi olanlarda görülür. Yine diş kayıplarında, asit tüketme alışkanlığı olanlarda, reflü, gastrit, blumia dediğimiz kusma alışkanlığı olanlarda dişler aşınır ve vertikal boyut düşer. Kaybolan, aşınmış bu diş maddesinin yerine konması gerekir. Bu da inley-onleylerle yerine konur.

Vertikal boyut kaybında önceden, dişler kesilir ve kaplama yapılarak düzeltilirdi. Günümüzdeki cad-cam sistemleri ile dişlere dokunmadan, sadece kaybolan mine maddesini yerine koymaya yönelik olarak inleyler yapılmaktadır. Ve özel rezin siman dediğimiz yapıştırıcılarla, azı dişlerinin çiğneyici yüzeylerine kalıcı olarak yapıştırılır. Bu inley-onleylerde kullanılan porselenlerin özelliği diş minesine yakın fiziksel özelliğe sahip olmalarıdır. Aşınma derecesi, flexibilitesi, kırılma direnci diş minesine çok yakın değerlerdedir. Bu da biyolojik üstünlük sağlamaktadır.

Porselen inley-onleyler dolgu amaçlı da kullanılırlar. Arka bölgedeki dişlerin eski dolguları çıkarılıp yerine porselen inley dolgular yapılabilir. Porselen dolgular dişe açılan kavite (çürük temizlendikten sonraki boşluk) içine tam olarak yerleştirilen sert, dayanıklı ve estetik dolgulardır. Yine özel simanlarla ya da bondingleme (kimyasal ve çok aşamalı yapıştırma sistemi) yöntemiyle yapıştırılırlar. Onley porselenler sadece dişin çiğneyici yüzeyine yapılan dolgulardır. İnley porselenler ise dişin yan yüzeylerini içine alan daha geniş dolgulardır.