Gülüş Analizi Nedir?

İdeal bir gülümsemeye kavuşmanız için dişlerinizin dudaklarınız ve yüzünüzle olan uyumunun değerlendirilmesidir. Bu değerlendirme genelde şu şekilde yapılır;

Ön değerlendirme konsultasyonu

İlk randevu tanışma ve konuşma seansıdır.

Bu randevude hasta rahat ve sakin bir ortama alınarak, problemleri, ihtiyaçları, beklentileri dinlenir. Hastanın beklentileri önemlidir çünkü gerçeküstü beklentiler hastayı düş kırıklığına uğratır. Bu seansta hastanın psikolojik durumu ve karakter tahlili yapılır. Hasta özellikle konuşturularak diş-çene-yüz ilişkileri değerlendirilir. Bu randevuda ağız içi, dışı ve yüz fotoğrafları alınır. Rahat konumdayken dudak kapanış ve gülümseme fotoğrafları çekilir. Ayrıca alt-üst çene modelleri elde edilir. Dişlerinin renk kaydı alınır. Hastadan panaromik film denilen tüm diş ve çene röntgeni alınır.

Tedavi seçeneği sunumu

Hastanın yaşı, ten rengi, yüzünün yapısı gibi bazı kişisel ve fiziksel özelliklerinin değerlendirilmesi neticesinde dişlerinizin nasıl olması gerektiği ile ilgili bir sonuca varılır. Bu aşamada elde edilen veriler değerlendirilir ve tedavi seçenekleri sunulur. Değişik tedavi seçenekleri ve aşamaları, ücret bilgileri verilir. Hastayla beraber ağız modeli ve fotoğrafları değerlendirilir. Hastanın beklentileri doğrultusunda olabilecek son hali tartışılır. Bu aşamada günümüzde 3 boyutlu çalışma denilen aşamalar girer. Şöyle ki

Hastanın fotoğrafları üzerinde bilgisayar programında çalışılarak olması gereken formlar belirlenir. Belirlenen formda ve büyüklükte dişler, model üzerine mum modelajlar yardımı ile işlenir. Bu model üzerinde bir şablon yapılır, geçici dişler bu şablon yardımı ile ağıza uygulanır ve ağızda, yani realitede bu dişler değerlendirilir.

Tedavi Planı

Bu aşamada hastayla beraber en uygun tedevi planı kesinleştirilir. Aslında her diş doktoru hastasına en uygun tedavi planını sunmak ister. Ancak doktorunuzu kısıtlayan bazı etkenler olabilir(hastaların sosyo-ekonomik düzeyleri, kültürel yapıları gibi). Bu durumda diş hekimi hastasıyla son durumun (tedavi ve estetik düzenleme sonucu) nasıl olması gerektiğini anlatır.

Gülüş analizi çok önemli bir kavramdır. Sonucun nasıl olması gerektiğine baştan karar vermektir. Günümüzdeki dental bilgisayar programları da bu yönde gelişmeye devam etmektedir. Daha sonuca odaklı tedavi planını yürütmektir. Hekimin ve teknisyenin de dahil olduğu tüm ekibin daha emin olarak tedavi aşamalarını uygulaması demektir.