İmplant ve Anestezi

İmplant Cerrahisi Sırasında Hangi Tip Anestezi Kullanılır ?

Tüm dünyada lokal anestezi altında implant cerrahisi yapılır. Diş çekimlerinde kullanılan anestezi tekniği uygulanır. Bazı durumlarda hasta genel anesteziye de yönlendirilebilir.

İmplant kaybında ne olur ?

Tüm tıp dallarındaki operasyonlar gibi implant vakalarında da bazı başarısızlık nedenleri vardır. İmplant ile kemiğiniz kaynaşmamışsa hekiminiz çıkarıp yeniden yerleştirir. Ancak implantı çıkarır çıkarmaz hemen yeni bir implant yerleştiremeyecektir. Daha kaliteli bir kemik oluşumu için kemik tozları ile kemik oluşumu sağlayabilir. Yeni bir implant yerleştirilmesi için ortalama 6 ay beklemeniz gerekir.Bu aşamada sabırlı olmanız gerekecektir.

İmplant Operasyonu Sonucu Karşılaşılabilecek Rahatsızlıklar

İmplant sonrası Kanama

İlk 24 saat içinde tükrüğünüzde kanama ya da hafif kırmızılık normaldir. Eğer hızlı bir kanama hissederseniz steril gazlı bezi yaranın üzerine yerleştirin ve 30 dakika ısırsın. Eğer devam ediyorsa kliniğinizi arayın.

İmplant Sonrası Şişlik

İmplant cerrahisinden sonra şişlik olması normaldir. Şişliği daha aza indirgemek için operasyondan sonra size buzlu havlu verilecektir.İlk 36 saat kısa aralıklarla buzlu kompres uygulamanızda fayda vardır.

İmplant Sonrası Ağrı

Operasyondan sonra uyuşukluk geçmeye yakın doktorunuzun yazdığı ağrı kesiciyi alın. Diş çekimi sonrası hissedilen ağrıdan farklı bir ağrınız olmaz. Reçetenize yazılan ağrı kesici sizi rahatlatır. Farklı bir durum hissettiğinizde kliniğinizi ayrınız.

Üst çeneye implant uygulandığında Burundan Kanama Gelmesi

Özellikle sinüsünüzle ilişkili olan azı dişleri bölgesine sinüs lifting denilen operasyon yapılıp implant yerleştirildiğinde burundan hafif kanama görülebilir. Eğer kanama fazla veya 3-4 günden fazla devam ediyorsa kliniğinizi arayın.

Hissizlik

İmplant cerrahisi lokal anestezi altında yapılan bir tedavidir. Anestezi etkisi 4-5 saat sürebilir. Eğer 48 saatten fazla süren uyuşluk olursa hekiminize durumunuzu bildirin.

Başağrısı ve Başdönmesi

İmplant sonrası başağrısı ve baş dönmesi normalde karşılaşılan bir durum değildir. Gerginlikten dolayı başağrısı olmuş ise zaten 2-3 gün boyunca kullanacağınız ağrı kesicilerle geçecektir. Eğer baş ağrınız artıyor ve kalıcı hale geliyorsa kliniğinizi arayın. Eğer başta uyuşukluk, görmede ve duymada problem başağrısı ile beraber görülüyorsa altında başka medikal problemler aranır. Çünkü bu tip rahatsızlıkların implantla ilgisi yoktur.

Başdönmesi nadiren de olsa implant operasyonu sonucu olabilir. Ancak ciddi bir durum değildir. Çünkü operasyon sırasında kullanılan aletlerin stresi ve yatış pozisyonunuzdan dolayı ( Benign Paroxysmal Positional Vertigo-BPPV)  Pozisyonel Başdönmesi denilen geçici bir durum görülebilir.

İmplant ücretleri  hangi kriterlere göre hesaplanır ?

İmplant yapımı ileri labaratuar teknolojileri gerektirir ve bilimsel çalışmaları ,takipleri yapılır. İmplant ücretleri hesaplanırken implantın dışında hekimin cerrahisi, deneyimi, uzun dönemde takibi gibi konular da önemlidir.
Türkiye’de Avrupa ve Amerika’ya göre aynı kalitedeki implantın yaptırılması daha ucuzdur. İmplant ücretlerine bekleme sürecinden sonra yapılacak  üst porselen ya da hareketli protez ücretleri de ayrıca belirtilir.

İmplant yapım aşaması nelerdir ?

Lokal anestezi altında çene kemiğinize implantlar yerleştirilir. Kemiğin miktarına ve kalitesine göre iyileşme süreci beklenir.İyileşme sürecindeki amaç implantın kemiğe biyolojik olarak adapte olması için geçen süredir.Bu bekleme süresinden sonra implantlarınızın üstüne daha önceden planlanmış porselen kronlarınız, köprüleriniz ya da hareketli protezleriniz yapılır.