Diş etlerinizde kanama, şişlik, kızarıklık, hassasiyet problem olduğu anlamına gelir. Periodontoloji denilen dişhekimliğinin bu bölümü dişetlerinize ve alttaki kemik dokusuna odaklanmıştır.
Dişeti hastalıkları; dişlerde hassasiyet ile başlar, ilerleyen dönemlerde dişin çevresindeki kemik dokuya ulaşır ve kemik dokuda yıkımlara başlar. Kemik erimesi görülen bu dönemde dişlerde sallanmalar oluşur ve tedavi olamayacak aşamada ise diş çekimi görülür. Bakteriler direk etkendir. Ancak ;
Stres, hormonal değişiklikler, hamilelik ve puberta dönemi (12-13 yaş), menapoz döneminde de dişeti hastalıkları oluşma riski artar.
Sigara, alkol kullanımı, kötü beslenme de çene kemiği erimesini hızlandıran etmenlerdir.
GİNGİVİTİS
Kızarıklık, kanama, hafif şiş dişetleri, hafif hassasiyet dönemidir. Dişeti tedavisi bakteri plaklarının ve diştaşlarının temizlenmesi ile iyileşir.
PERİODONTİTİS
Gingivitisin tedavi edilmeyip ileri aşamaya geçme dönemidir. Dişetindeki bakteriler dişin çevresindeki dokuları tahrip edip çene kemiğini etkilemeye başlar. Birçok çeşit periodontitis vardır. İleri derecede kanamalar ve hassasiyetler artmıştır. Dişlerde sallanmalar başlar. Dişlerin çevresindeki kemikte yıkımdan dolayı dişlerin kökleri gözükmeye başlar. İleri derecede cep oluşumu görünür. Bu cepler bakterilerin yaşamaları için çok uygun ortam oluştururlar. Tedavisinde bu cepler yok edilir. Küretaj ve ileri vakalarda flap operasyonları ile tedavi edilirler.
DENTART