Diş Hassasiyeti Neden Olur?

1- Dişlerdeki aşınmalardan dolayı. Özellikle gece diş sıkanlarda diş minesi aşınıp, sinirsel algıların başladığı dentine doğru madde kaybı olur. Bu da hiçbir neden olmadan bile hassasiyet sebebi olabilir.

2- Dişeti çekilmelerinin olduğu yerlerde hassasiyet olur. Dişeti çekilince kök yüzeyi açığa çıkar ve sement dediğimiz kök yüzeyinde sinirsel algılar daha fazladır.

3-Yanlış ve sert fırçalama sonucu yine kök yüzeylerinin açığa çıkması hatta mine yüzeyinde aşınma olması hassasiyet yapar.

4-Çok fazla asitli gıda tüketenlerde ya da reflü gibi rahatsızlılarda mide asidinin diş minesini aşındırması sonucu da diş hassasiyeti olur.

5- Dişlerdeki kapanış bozuklukları sonucu özellikle prematür temas dediğimiz anlık diş temaslarında karşılıklı dişlerde aşınma olur ve hassasiyet başlar.

6- Blumia ya da anoreksiya hastalarında devamlı kusma sonucu asidik mide içeriği dişlerin özellikle iç kısımlarında mineyi yok ettiği için hassasiyet yapar.

7- Mikroçatlak dediğimiz dişlerdeki çatlaklar da hasssasiyet sebebidir.

8- Yüksek konsantrasyonda H202 içeren beyazlatma ürünleri kullananlarda hassasiyet olur. Bir iki günde geçmiyorsa mutlaka dişhekiminize tekrar gidin.

Diş hassasiyeti tedavi edilebilir rahatsızlıktır. Günümüzde nano teknolojinin diş hekimliği bilmine girmesi ile tedavisi çok rahat mümkündür. Koruyucu diş hekimliği uygulamalarından nano boyuttaki (20 mikron) hidroksiapatit dişlere tek tek uygulanır. Ve dişteki kalsiyum ile birleşerek kalsiyum hidroksiapatit oluşur ki; bu da dişin doğal yapısında bulunur ve diş kendi dokusu ile yenilenerek hassasiyeti yok eder.

DENTART KOŞUYOLU