Diş Estetiği Kaç Yaşında Yapılır?

Estetik Diş Hekimliği günümüzde artık her kesimi ilgilendiriyor. Ancak bunun bir yaşı var mı? Hangi yaştan itibaren dişestetiği yapılır?

Dişestetiği yapılmadan önce ağzın mutlaka sağlıklı olması gerekir. Dişeti iltihabı, diştaşları vs.. olmamalıdır. Ağızda sağlıklı olmayan kanal tedavileri, dolgular mutlaka değiştirilmelidir.

Zaten yapılan her dolgu, cerrahi olsun, olmasın tüm tedaviler sağlık ve fonksiyon için yapılır.

Ancak günümüz teknoloji ve bilmin önde olduğu dişhekimliğinde estetik de olmazsa olmazlarımızdandır.

Hangi estetik tedaviler hangi yaşlarda yapılması doğrudur?

Ortodontik Tedaviler (Çarpık Diş ve Çene Anomalileri): Her yaşta tedavileri yapılır. Ancak küçük yaşlarda çene gelişimine müdahale edilebileceği için, estetik olarak çene yapısı bozuk olan çocukların (ki bu çocukların genel sağlıklarını da etkileyen problemler olabilir, örneğin ağızdan nefes alma, solunum problemleri, eklem problemleri vs..) belli yaş dönemlerinin kaçırılmaması gerekir. Bu yaş dönemlerini kaçırmamak için, hem genel sağlıkları hem de estetik yapılarının bozulmaması için küçük çocukları mutlaka dişhekimlerinin ve ortodontistlerin görmesi gerekir.

Dişeti Estetiği: Dişeti estetiği demek öncelikle dişetlerinin sağlıklı olması demektir. O yüzden çocuk yaştan itibaren dişetleri sağlıklı olmalı. Küçük yaştan itibaren diş ipi ve diş fırçası kullanım alışkanlığı kazandırılmalıdır. Diştaşları var ise küçük yaşta hemen temizlenmelidir ki bakteriler vücuttan arındırılsın. Çocuk diş hekimi ya da kendi dişhekiminiz çocuğunuzun diştaşlarını hiç acıtmadan rahatlıkla temizler.

Bazı durumlarda gençlerde dişetleri gülümserken çok görünebilir, ya da dişler aslında küçük olmadığı halde dişetlerinin gereksiz örtmesinden dolayı kısa ve kare görülebilir. Dişler çene kemiğinde sürmesini tamamlamış ise hemen yapılabilen bu tedaviler genelde 15-16 yaşından itibaren yapılır. Gingivektomi ve gingivoplasti denilen bu operasyonlarla derin dişeti cepleri oluşumu da yok edildiğinden bakteri oluşma riski azalır ve genç daha sağlıklı bir ağız yapısına kavuşur. Ancak bazı durumlarda çocuk yaşta da aşırı dişeti büyümesi var ise hemen müdahale edilebilir. Orada dişhekiminiz karar verecektir. Çünkü estetikten çok genel sağlık çok daha önemlidir.

Ön Bölge Estetik Dolgular: Çocukluktan itibaren her yaş grubunda yapılır. Artık tüm dolgular diş renginde olduğundan ve nano teknoloji ile yapıları güçlendirildiğinden zaten estetik olmaktadır.

Cerrahi kemik oluşturma yöntemleri: Eğer çene kemiğinde bir patoloji var ise hemen müdahale edilir, ancak çene kemiğinin gelişmesini tamamlaması gereken cerrahiler vardır ki bunlar için genelde çene gelişiminin durması beklenir. Vakadan vakaya değişen kemik oluşturma yöntemleri için dişhekiminiz bilgi verir, yönlendirme yapar.

Lamineler veya ful seramik kaplamalar: Estetik diş hekimliğinin vazgeçilmez uygulamalarından lamine dişler tek tek dişlere uygulanırlar. Tek bir dişe yapılabileceği gibi tüm dişlere uygulanması

gerekebilir. Dişler sürmesini tamamlamış ise tek diş uygulamaları halinde çocuk yaşta vakasına göre yapılır. Bu da genelde tek diş kırıklarında olur. Dişte kırık vs..durumlarında her yaşta yapılabilir. Ancak tüm gülüşü değiştirmek istiyorsak gelişim döneminin tamamlanmış olması gerekir. Ful kaplamalar yine çocuklarda aşırı madde kaybı olduğunda yapılabilir. Genelde kompozit dolgular da bu amaçla kullanılır. Ancak dolguların yeterli olamayacağı durumlarda diş kaplanır.

Diş Beyazlatma: Ofice tipi ya da home tipi dediğimiz diş beyazlatma yöntemleri için dişlerin gelişimlerini tamamlamış olması gerekir. Dişlerin pulpaları etkileneceğinden kök gelişiminin tamamen tamamlanmış olması, mine ve dentinin sağlam olması gerekir. Bu da genelde 17-18 yaşlarında olur. Bu yaşlardan sonra yapılan beyazlatmalar dişhekiminin kontrolünde güvenli biçimde yapılır. H2O2 oranı (%5-10) düşük beyazlatma jelleri oldukça güvenlidir. Önceden kullanılan yüksek H2O2 oranlı (%35) beyazlatma jelleri için artık kısıtlamalar gelmektedir. Dişlerde rejenerasyon (hücresel düzeyde onarım) yapan düşük oranda H2O2 içeren beyazlatma tedavilerini hem gençler (18 yaş civarı) hem de yetişkinler rahatlıkla yaptırabilir. Minede aşınma olduğunda da rahatlıkla kullanılan bu ürünlerde kalıcılık için yılda bir tekrarlanmalıdır. Ancak yine kararı dişhekiminiz verecektir.

Diş Hekimi Betül Yurteri