Ağız Kokusu

Ağız kokusunda sadece diş hekimlerinin değil, kulak burun boğaz, dahiliye  ve nöroloji doktorlarına da görünmek gerekebilir.

Ağız kokusu olan kişiler,  kendi kokularına sürekli maruz kaldıklarından tolerans gelişir ve ağızlarının koktuğunu hissedemeyebilirler.

Bazı ilaçları sürekli kullanmanız da ağız kokusu yapabilir;

Epilepsi için kullanılanlar, bazı kolesterol ilaçları, bazı antihistaminikler, antitiroid ilaçları, tansiyon ilaçları, hipoglisemik ilçalar, bazı grup antibiyotikler ( ampisilin, linkomisini tetrasiklin gibi), bazı parazit ilaçları gibi liste uzayabilir….

Ağız kokusu kişinin psikolojik ve sosyal yapısını bozduğundan bir hastalık olarak kabul edilir. Bulaşıcı değildir ve herhangi bir inflamasyon ile tanımlanmaz.

Ağız kokusu genelde dil sırtındaki bakterilerin çoğalmasından, ya da sindirim veya solunum sistemi organlarındaki gazların ağızdan dışarı atılmasından dolayı oluşur.

Fizyolojik ağız kokusu dediğimiz sabahları uyandığımızda hissettiğimiz ağız kokusu bir hastalık değildir, birkaç saat içinde geçer. Boğaz, sinüs gibi üst solunum yollarındaki bakteri kaynakları da ağız kokusu yapar. Alt solunum yollarına ait bir enfeksiyon ya da diyabet gibi kan biyokimyasını değiştiren hastalıklarda nefes kokusu oluşur. Sindirim kanalının herhengi bir yerinde aromatik gaz kaynağı bulunursa o da ağız kokusu yapar. En son olarak da psikojenik kökenli denilen; başkalarının hiç farketmediği, ancak kendisinde sürekli ağız kokusu olduğunu ifade eden hastalar da bulunmaktadır.

DENTART